Preventie

Een gezonde mond en een mooi gebit beginnen bij preventie. U kent vast het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dat geldt ook voor uw gebit. Enkele belangrijke aspecten zijn op de juiste manier poetsen, flossen, stoken of ragen en regelmatige controle van uw gebit door de tandarts, de mondhygiëniste of de preventieassistente.

Twee keer per dag op de goede manier poetsen en reinigen, vooral ook tussen de tanden en kiezen zorgt voor een goede mondgezondheid en een gaaf gebit.

Een gezond gebit heeft schone tanden en kiezen in gezond tandvlees. Gezond tandvlees is roze van kleur en bloedt niet.

Goed poetsen is iets anders dan hard poetsen. Hard poetsen is uit den boze en geeft beschadiging van het tandvlees waardoor dit zich terug kan trekken. Poetst u met een zachte handtandenborstel zachtjes en zorgvuldig. Poets de rand van het tandvlees mee. Kleine, ronde poetsbewegingen zijn het beste. Na afloop van het poetsen kunt u met uw tong voelen of er nog plak aanwezig is. Goed gepoetste tanden voelen glad aan. Een elektrische tandenborstel houdt u een tijdje stil op een tand of kies, de borstel doet het werk voor u. Houd bij het poetsen een vaste volgorde aan bijvoorbeeld: binnenkant, buitenkant, bovenop.

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van flossen. Uit dit onderzoek is gebleken dat flossen eigenlijk alleen effectief is als het wordt gedaan door een professional: de tandarts, de mondhygiëniste of de preventieassistente. Thuis bent u veel meer gebaat bij tandenstoken en ragen.

Gebruik tandenstokers en ragers rustig, geef uzelf de tijd om het te leren. Het lijkt eenvoudig, maar het kan soms toch tegenvallen. Na verloop van tijd zal uw vaardigheid groter worden en zal het veel gemakkelijker gaan.

Wij horen soms van patiënten dat ze liever  niet stoken omdat dan het tandvlees gaat bloeden. Het tandvlees bloedt echter omdat er geen tandenstokers worden gebruikt. Precies andersom dus. Heeft u bloedend tandvlees? Stook twee weken lang één keer per dag en het bloeden zal stoppen. Juist gebruik van de tandenstoker is: de brede kant van de stoker aan de kant van het tandvlees en rustig heen en weer gaan in de opening bovenaan ( in de bovenkaak ) of onderaan ( in de onderkaak ) tussen de tanden en kiezen.

Op www.allesoverhetgebit.nl vindt u veel praktische informatie over preventie.

Gewoon Gaaf

Het programma “Gewoon Gaaf” is bedoeld voor alle kinderen in onze praktijk van 0 tot 18 jaar. Doorkomende tandjes zijn gaaf. Dat is de reden dat u en uw kind vanaf de doorbraak van het eerste tandje worden uitgenodigd voor een bezoek aan de praktijk. Samen met u proberen wij het kindergebit gaaf te houden. Het onderhoud van het melkgebit is daarbij van groot belang. Gedurende de gehele basisschoolperiode bent ú, als ouder, verantwoordelijk voor de mondgezondheid van uw kind. Natuurlijk mogen kinderen als ze iets groter zijn zelf poetsen, maar het is belangrijk dat u, zeker tot een jaar of 10, 12, dagelijks zorgvuldig napoetst.

Meer informatie over Gewoon Gaaf kunt u vinden onder de buttons “Mondgezondheid” en “Informatiefolders”. Bij de balie ligt ook nog een korte informatiefolder toegespitst op onze eigen praktijk.

In het kort komt Gewoon Gaaf hier op neer:

* Voor alle kinderen van 0 – 18 jaar

* Vanaf het eerste tandje

* Vergoed in de basisverzekering

* Persoonlijke preventie

* Samenspel tussen ouder, kind en mondzorgverlener

De beloning is een GAAF GEBIT!!